Forbundsstyret i Norges E-sportforbund (NESF) har fattet viktige vedtak om landslagsstrukturen for 2025. Vi ønsker å tydeliggjøre bakgrunnen for disse beslutningene, som er en del av arbeidet med å profesjonalisere norsk e-sport og sikre en bærekraftig utvikling. Dette også med bakgrunn i siste dagers diskusjoner i sosiale medier.

Dette året markerer en betydningsfull milepæl for NESF, ettersom vi arbeider mot opptak som særforbund i Norges Idrettsforbund (NIF). En helhetlig og langsiktig struktur for landslagsarbeidet er en sentral del av dette arbeidet. NESF har en ambisiøs plan om å bygge opp et landslagsapparat som er fullverdig og verdig til å utvikle de talentene Norge har, og som kan sammenlignes med den strukturen som man ser fungerer i andre særforbund.
Struktur og profesjonalisering
NESF har som mål å bygge opp et fullverdig landslagsapparat som gir norske talenter den nødvendige støtten og utviklingen gjennom hele året – ikke bare i perioden før verdensmesterskapet. For å sikre dette har styret vedtatt å pause herrelandslaget i 2025. Dette gir oss mulighet til å etablere en struktur som sikrer bedre ressursutnyttelse, mer systematisk talentutvikling og økt profesjonalitet.
Sportslig utvalg og fremtidig modell
NESF har jobbet med å etablere et nytt sportslig utvalg som skal sikre kontinuitet og faglig styring av landslagsarbeidet. Dette utvalget vil ikke bare ha ansvar for landslagene, men også gi råd til forbundsstyret om sportslige prioriteringer som Norgesmesterskapet. Målet er å inkludere representanter fra ulike spilltitler for å sikre en bredere og mer inkluderende tilnærming. Vi finner også inspirasjon i f. eks «landslagsskole», som en rekke andre særidrettsforbund bruker for å strukturere sin talent- og landslagsutvikling.
Økonomi og ressursbruk
NESF hadde i 2024 et budsjett på rundt én million kroner, hvorav cirka 150 000 kroner ble brukt på aktiviteter knyttet til landslagene og deltakelse i VM. Gjennom samarbeidspartnere fikk vi også støtte i form av bootcamps og gratis hotellovernatting. NESF prioriterte i 2024 å bruke ressurser på ansettelse av en generalsekretær, som bl.a. har ansvaret for å gjennomføre en profesjonell og tidskrevende søknadsprosess for NIF- søknaden, da profesjonalisering og samarbeid med idretten er avgjørende for fremtidig vekst av norsk e-sport.
Endringer i landslagsaktiviteten
Tidligere har landslagsmodellen manglet fast struktur, og flere norske lag har hatt utenlandske spillere, noe som skapte utfordringer for kvalifisering. Den nye modellen vil sikre at norske utøvere får delta på en mer rettferdig og strukturert måte. Internasjonalt skjer det også endringer, blant annet med en mulig sammenslåing av GEF og IESF, noe som kan gi VM en mer fast plass i den internasjonale turneringskalenderen.
Våre vedtak
Forbundsstyret vedtok enstemmig i forbundsstyremøte 14.1.25 (protokoll) å pause all landslagsaktivitet i 2025 for å få på plass det sportslige utvalget og bygge et sterkt særforbund innenfor idrettsfamilien i NIF. Påmeldingsfristen til VM var kort, og det var usikkerhet rundt turneringsformatet. I stedet skal det prioriteres norsk aktivitet som NM, “Around the Table”-konferanser og kompetanseheving.
Etter dette ble det avholdt et ekstraordinært forbundsstyremøte 19.1.25 (protokoll), hvor ny informasjon førte til at forbundsstyret, med knapt flertall, vedtok å likevel sende et kvinnelandslag til VM 2025. Begrunnelsen var hovedsakelig, at det er færre kvinnelige talenter, færre kvinnelige turneringer og utviklingsmuligheter, og at det derfor er viktig å opprettholde deltakelsen.
Kvinnelandslaget har valgt å stille seg til disposisjon , for å prøve ut en mer profesjonalisert modell, som innebærer krav til treningsdagbøker, spillerkontrakter, rapportering på treninger og egentrening. Vi ønsker å sette en ny standard for hvordan landslagene organiseres fremover.
Styret er bevisst på utfordringene og vil sikre at fremtidige beslutninger tas med helhetlig utvikling i fokus.
Samarbeid og veien videre
Som en del av NIF-søknaden har det vært nødvendig å tydeliggjøre NESFs rolle og hvordan aktørene i norsk e-sport samarbeider. NESF har det siste året jobbet tett med Good Game, Aktive Gamere, Alliansen og Kred Norge for å utnytte hverandres kompetanse. Målet er å skape et samlokalisert miljø som gir norsk e-sport bedre
forutsetninger for vekst og profesjonalitet.
Vi står overfor en spennende tid for norsk e-sport. Endringer kan være utfordrende, men de gjøres for å sikre en langsiktig, bærekraftig utvikling av miljøet vårt
For kommentarer – president i NESF Elin Yoojung Moen:
elin.yoojung.moen@e-sportforbundet.no
+47 94 88 07 02