Veronica Langø er gamer og forteller om hetsen hun opplever i kampanjen "Stillhet sårer"

«Jenter hører ikke til her!» «Hore!» «Vi vil ikke spille med jenterFuck you.» «Du hører hjemme på kjøkkenet!» Det har Veronica Langø fått høre når hun gjør det hun elsker aller mest i livet – å game. Nå forteller hun om hetsen, og hvordan det oppleves at tilskuere som er vitne til hetsen, ikke gjør noe, i kampanjen «Stillhet sårer».

«Stillhet sårer» er en holdningskampanje, som har som formål å sette tilskuerintervensjon på agendaen, og bidra til at flere gjør noe når de er vitne til hets eller diskriminering. Dessverre er altfor mange stille i møte med hets. Det er på tide å bryte stillheten! Ved å synliggjøre opplevelser av at tilskuere ikke gjør noe når man utsettes for hets, kan det motivere fremtidige tilskuere til å gjøre noe. I tillegg bidra til å gi unge verktøyene de trenger for å kunne gripe inn på en trygg måte.

 

Hets mot jenter i gaming: et samfunnsproblem vi tar på alvor

Gaming og e-sport skal være inkluderende og trygge arenaer for alle, men for mange jenter er hets og trakassering dessverre en del av hverdagen. Norges E-sportforbund (NESF) ønsker å bekjempe denne kulturen og skape et miljø der alle føler seg velkomne, uavhengig av kjønn. Derfor støtter vi kampanjen «Stillhet sårer» og det fokuset det setter på et stort samfunnsproblem.

Hets og trakassering er et stort problem i gamingmiljøet og en av de største barrierene for likestilling i e-sport. Dette hindrer jenter i å delta på lik linje med gutter, og det svekker både miljøet og utviklingen av sporten. NESF mener at det er på tide å ta ansvar og jobbe for en kulturendring.

Slik jobber vi i Norges E-sportforbund for endring

NESF har et tydelig mål om å gjøre e-sport til en trygg arena for alle. Gjennom opplæring og bevisstgjøring ønsker vi å gi trenere, spillere og ledere verktøy til å gjenkjenne og motvirke hets. Vi utvikler også klare retningslinjer for hvordan trakassering skal håndteres, både i klubber og på turneringer.

Forbundet jobber aktivt med å fremme gode verdier som respekt og inkludering. Vi ser på mulighetene for å opprette egne spillmiljøer og turneringer der jenter kan delta uten frykt for hets. I tillegg tilbyr vi anonyme rapporteringsløsninger, slik at de som opplever trakassering, kan si fra uten risiko for negative konsekvenser.

NESF samarbeider med både nasjonale og internasjonale aktører for å dele erfaringer og finne de beste løsningene. Vi ønsker å engasjere både foreldre, skoler og lokalsamfunn for å skape gode holdninger tidlig. Gjennom tydelige kampanjer og åpne diskusjoner håper vi å bidra til en holdningsendring i gamingmiljøet.

Gaming er for alle!

NESF er opptatt av å skape et mangfoldig og inkluderende miljø. Vi tror på at e-sporten blir sterkere når flere deltar, og at det finnes et enormt uforløst potensial blant jenter i gaming. Sammen kan vi bidra til å skape en kultur der alle føler seg respektert og verdsatt.

Hets mot jenter i gaming skal ikke aksepteres, og NESF tar utfordringen på alvor. Vi oppfordrer alle til å stå sammen med oss for å skape en bedre og mer inkluderende fremtid for e-sporten. Gaming er for alle – la oss sørge for at det føles sånn.